artikel

Tack till alla som gick med oss på 1 maj i Göteborg

Vänsterpartiet hade det största demonstrationståget i Göteborg på första maj i år. Hela 6000 personer hade samlats på Gustav Adolfs torg för att lyssna på Jonas Sjöstedt och Malin Andreasson från Ung vänster. Jonas Sjöstedt lanserade då också Vänsterpartiets förslag om en stor satsning på 6 timmars arbetsdag i hela landet. Läs mer om det här i nyhetsbrevet från Jonas:

Sex timmars arbetsdag är framtiden

Årets roligaste högtidsdag är nu över. 1 maj infriade alla förväntningar och vi som gick i Vänsterpartiets demonstrationståg kunde än en gång glädja oss åt att vi samlade tiotusentals demonstranter runt om i landet, i alla åldrar. På flera håll i landet slog vi publikrekord och vårt förstamajtåg i Stockholm var även i år landets största. Vädret var med oss på de flesta håll i landet – bara en sån sak!

Jag talade i Alingsås och Göteborg och gjorde det med den ära och glädje det innebär att få tala inför alla de – som liksom jag – vill se ett jämlikt, generöst Sverige; ett Sverige där det inte bara går bra för några få, utan där möjligheterna till ett gott liv finns för alla. Där är vi inte ännu. Det finns allt för många som sliter ut sig i förtid, som inte får pengarna att räcka hela månaden, som har svårt att få ihop arbetsliv med privatliv.

Många som arbetar inom välfärdsyrkena vittnar om tunga och långa arbetspass, om sjukskrivningar och om orken som inte riktigt räcker till. Många med heltidsjobb har svårt att kombinera arbete med föräldraskap, familj och fritid – tiden räcker inte till. Det behöver vi göra någonting åt.

Därför presenterade vi 1 maj ett förslag om nationell satsning på arbetstidsförkortning med full lönekompensation inom välfärdssektorn och det är ett krav vi med kraft kommer att driva i fortsatta budgetförhandlingar med regeringen. Satsningen innebär att staten ska avsätta pengar för att genomföra sex timmars arbetsdag på ett arbetsställe i varje kommun och varje landsting i Sverige.

Sverige är rikare än någonsin. Storföretagens rapporter visar på rekordvinster. Samtidigt utvecklas tekniken så att vi behöver allt mindre tid för att göra samma jobb. När robotiseringen och digitalisering fortsätter kommer det att påverka vårt samhälle i grunden. Här har vi ett val. Vi kan välja en arbetsmarknad där vinsterna från teknikens utveckling hamnar i aktieägarnas fickor, medan de anställda får fortsätta stressa och slita ut sig. Eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden. En arbetsmarknad där vi får mer tid att leva. Det borde vara en självklar utveckling.

Åtta timmars arbetsdag är en 100 år gammal idé, sex timmars arbetsdag är framtiden.

Jonas Sjöstedt

Kopiera länk